Robimy kiełbasy na nasz bazarek!
Wszystko wedlug staropolskich receptur.
Nasz szef kuchni #MariuszWolski przywiózł skladniki z eko gospodarstwa na Kaszubach.
Teraz pozostało nam tylko ukręcić maslo,usmażyc konfitury,nastawić sery,doprawić wędliny i czekać na gosci?
Zapraszamy 06.07 na mega wydarzenie
#NocRestauracji ,gdzie oprócz 5 daniowego set menu skosztować będziecie mogli naszych wyrobów.
Rezerwacja stolika pod nr 585562314.
www.zabusia.pl
#nocrestauracji #zdrowejedzenie #ekoprodukty #palcowka #smakigdanska #restauracja #gdansk #restauracjazabusia #zabianka #kuchniaautorska
Palcówka – tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana.
Nazwa pochodzi od upychania palcami farszu w cienkim jelicie, gdzie trudno było wykorzystać mechaniczne przyrządy o większej średnicy. Palcówka była szczególnie rozpowszechniona w kuchni kresowej. Obecnie często występuje jakoprodukt regionalny. Jest silnie przyprawiona i zawiera dużo mięsa, a mało tłuszczu i dodatków zastępujących mięso.